Diferència entre revisions de la pàgina «Església de Sant Pere i Sant Pau»

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search
Línia 2: Línia 2:
  
 
==Història==
 
==Història==
 +
===Independència parroquial===
 
L'any [[1544]] el Prat obté la independència parroquial respecte de Sant Boi i Provençana gràcies a la butlla atorgada pel Papa Pau III, que va ser ratificada dos anys després. El [[1556]] s'inicia la construcció de l'església al mateix lloc on s'havien començat les obres uns anys abans.
 
L'any [[1544]] el Prat obté la independència parroquial respecte de Sant Boi i Provençana gràcies a la butlla atorgada pel Papa Pau III, que va ser ratificada dos anys després. El [[1556]] s'inicia la construcció de l'església al mateix lloc on s'havien començat les obres uns anys abans.
  
El [[1580]] s'inicia la construcció d'una nova església, que substituirà l'anterior, ja que una gran riuada va deixar el temple i la casa rectoral completament arruïnades. Després de molts entrebancs en la seva construcció, el [[1678]] es va acabar el campanar i el portal major. Però el [[1709]] el temple va tornar a quedar sense campanes. I posteriorment, se'n va adquirir una de la que fins hi tot se'n sap el seu pes (17 quintars, 2 arroves i 15 lliures), es va cobrir la part superior del cor i dels altars de Nostra Senyora del Roser i Sant Isidre. Quedant així l'obra més consolidada.
+
===Primera reconstrucció===
 +
El [[1580]] s'inicia la construcció d'una nova església, que substituirà l'anterior, ja que cap al [[1579]], una gran riuada va deixar el temple i la casa rectoral completament arruïnades. Després de molts entrebancs en la seva construcció, el [[1678]] es va acabar el campanar i el portal major. Però el [[1709]] el temple va tornar a quedar sense campanes. I posteriorment, se'n va adquirir una, de la que fins hi tot se'n sap el seu pes (17 quintars, 2 arroves i 15 lliures), es va cobrir la part superior del cor i dels altars de Nostra Senyora del Roser i Sant Isidre. Quedant així l'obra més consolidada.
  
El temple tenia una barreja d'elements gòtics, renaixentistes i barrocs. El 20 de [[juliol]] del [[1936]], l'església va patir un incendi i posteriorment va ser enderrocada. El [[1939]] el [[Teatre Modern|cinema Moderno]], s'habilita com a església.
+
El temple tenia una barreja d'elements gòtics, renaixentistes i barrocs.
  
El [[1948]] es beneeix la cripta.
+
===Incendi===
 +
El 20 de [[juliol]] del [[1936]], l'església va patir un incendi i posteriorment va ser enderrocada. El [[1939]] el [[Teatre Modern|cinema Moderno]], s'habilita com a església. Després el culte retorna a la cripta de l'antiga església, que és beneïda el [[1948]]. Uns anys més tard es construeix l'edifici actual de l'església, que és beneït el [[1971]].
  
El [[1971]] es beneeix l'església de Sant Pere i Sant Pau.
+
==Referències==
 +
*La formació d'una ciutat. El Prat de Llobregat, de Marga Gómez.
 +
*Prat de Llobregat (Ensayo histórico), del Pare Andreu de Palma.
  
==Referències==
+
[[Categoria:Edificis]]
*La formació d'una ciutat. El Prat de Llobregat.
 

Revisió del 14:33, 9 oct 2011

L'Església de Sant Pere i Sant Pau, és un temple dedicat al culte catòlic, sota l'advocació de Sant Pere i Sant Pau (patrons de la ciutat), situat a la Plaça de l'Església del Prat de Llobregat. La seva construcció es va iniciar el segle XVI, i no va finalitzar fins el segle següent.

Història

Independència parroquial

L'any 1544 el Prat obté la independència parroquial respecte de Sant Boi i Provençana gràcies a la butlla atorgada pel Papa Pau III, que va ser ratificada dos anys després. El 1556 s'inicia la construcció de l'església al mateix lloc on s'havien començat les obres uns anys abans.

Primera reconstrucció

El 1580 s'inicia la construcció d'una nova església, que substituirà l'anterior, ja que cap al 1579, una gran riuada va deixar el temple i la casa rectoral completament arruïnades. Després de molts entrebancs en la seva construcció, el 1678 es va acabar el campanar i el portal major. Però el 1709 el temple va tornar a quedar sense campanes. I posteriorment, se'n va adquirir una, de la que fins hi tot se'n sap el seu pes (17 quintars, 2 arroves i 15 lliures), es va cobrir la part superior del cor i dels altars de Nostra Senyora del Roser i Sant Isidre. Quedant així l'obra més consolidada.

El temple tenia una barreja d'elements gòtics, renaixentistes i barrocs.

Incendi

El 20 de juliol del 1936, l'església va patir un incendi i posteriorment va ser enderrocada. El 1939 el cinema Moderno, s'habilita com a església. Després el culte retorna a la cripta de l'antiga església, que és beneïda el 1948. Uns anys més tard es construeix l'edifici actual de l'església, que és beneït el 1971.

Referències

  • La formació d'una ciutat. El Prat de Llobregat, de Marga Gómez.
  • Prat de Llobregat (Ensayo histórico), del Pare Andreu de Palma.