Capgrossos del Prat
Els nans i capgrossos són misteriosos i desconeguts. Els nans i capgrossos són parents de les màscares o, més ben dit, són màscares sobredimensionades.
Contingut
Integració dels nans i capgrossos a Catalunya
Els capgrossos a Catalunya durant el darrer segle i fins avui
A les darreries del segle XIX i entrant al segle XX els nans i capgrossos neixen generalment al voltant de les parelles de gegants i en forma d’acompanyament. Durant l’època de la postgue rra va estilar-se la creació de capgrossos amb les fesomies d’actors de cinema. La majoria eren sortits del taller de la casa El Ingenio de Barcelona. Trobem en Laurel i Hardy, els germans Marx o el Popeye. Aquests junt amb altres del tipus de la bruixa, el dimoni, o la criada són els que es coneixen com “els de motlle” o “de sèrie” per la gran quantitat de còpies existents.
Actualment hi ha capgrossos d’estètiques molt agosarades. Els creadors i constructors fan volar la imaginació. Malgrat tot, la tendència més estesa segueix sent la de sobredimensionar un cap de característiques totalment humanes. L’actualitat dels nans i capgrossos ve marcada per una assignatura pendent: recuperar en alguns casos i d’altres inventar el paper concret i adient d’aquestes figures dins el marc de la festa. En definitiva, treure de l’arraconament i abandó en què es troben un cert nombre de caps, alguns d’ells d’interès patrimonial, i dignificar la seva presència al carrer.
Capgrossos
Ara et presentaré una llista dels capgrossos que hi ha actualmente:
- El pagès.
- El nas de carxofa.
- El negre.
- El cap de meló.
- El dimoni.
- El Groucho Marx.
- El català.
- L'aragonès o maño.
- L'andalús.
- El gallec.
- El castellà.
- El basc.
- El Mustafà.
- El negrito.
- L'àrab.
Referències
- FESTA MAJOR DEL PRAT Arxiu de la Festa Major del Prat, Xtec
- Gegants i capgrossos del Prat de Llobregat Wikiprat, Els Gegants i capgrossos del Prat de Llobregat.