Biblioteca Antonio Martín
Biblioteca Antonio Martín
La Biblioteca Pública Antonio Martín és un servei públic que pertany a l’Ajuntament del Prat de Llobregat amb el suport de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Com a biblioteca pública i tal com defineix el Manifest de la Unesco , és un centre d’informació que presta els seus serveis a tots els ciutadans de la seva comunitat sobre la base d’igualtat d’accés, independentment de la seva raça, sexe, religió, nacionalitat, idioma o condició social.
Història
La biblioteca va néixer com a Biblioteca Popular del Prat de Llobregat el juliol de 1969, amb un fons inicial d’uns 1700 volums i estava situada a Torre Muntadas. Al llarg de la seva existència s’han produït diversos trasllats. En cada un d’aquests trasllats la biblioteca augmentava la seva capacitat tant en el seu fons com en el nombre dels punts de lectura i en el seus serveis. El 1991, en el seu tercer trasllat, la biblioteca va rebre el nom de Biblioteca Antonio Martín, en homenatge al primer alcalde democràtic del Prat de Llobregat. En aquesta etapa la biblioteca va començar el seu procés d’informatització i va incorporar al seu fons material audiovisual. L’any 2010 es trasllada a la seva seu actual, el Cèntric Espai Cultural. En aquest nou emplaçament cal destacar el considerable increment del seu fons, 65.800 documents amb una capacitat per a 100.000, dels seus serveis, així com de les activitats en diferents marcs d’actuació dirigides a tots els ciutadans del municipi.
Finalitat
- Facilitar l’accés a la informació dels ciutadans * Donar suport a l’autoaprenentatge i l’educació formal de tots els nivells.
- Brindar possibilitats per a un desenvolupament personal creatiu.
- Estimular la imaginació i la creativitat de nens i joves.
- Sensibilitzar respecte del patrimoni cultural i l’estima de les arts i lesinnovacions i èxits científics.* Facilitar l’accés a l’expressió cultural de totes les arts de l’espectacle.
- Fomentar el diàleg intercultural i afavorir la diversitat cultural.
- Donar suport a la tradició oral.
- Garantir a tots els ciutadans l’accés a la informació comunitària.
- Donar serveis adequats d’informació a empreses, associacions i agrupaments.
- Contribuir a la millora de la capacitat d’informació i de les nocions bàsiquesd’informàtica.
- Donar suporta les activitats i programes d’alfabetització destinades a tots elsgrups d’edat, participar en elles i, si és necessari, iniciar-les.
- Promoure la lectura en tots els seus suports i contribuir a l’accés a lacultura de tota la ciutadania.
- Potenciar la funció integradora de la biblioteca per tal de contribuir a la cohesió social de la població.
- Participar en les iniciatives culturals de la ciutat, cooperant amb els agentsculturals i socials del territori.
Serveis
La biblioteca ofereix els següents serveis:
- Activitats culturals i de foment a la lectura
- Activitats infantils i familiars
- Activitats per a adults
- Aules multimèdia
- Bústia de retorn de documents
- Clubs de lectura
- Consulta de bases de dades
- Cursos i tallers
- Formació en tecnologies de la informació
- Guies i exposicions bibliogràfiques
- Informació bibliogràfica
- Informació local
- Accés a Internet i ofimàtica
- Préstec
- Préstec d’ordinadors portàtils
- Préstec interbibliotecari
- Racó de pares i mares
- Sales d’estudi
- Servei de reprografia
- Suport al autoaprenentatge
- Serveis a escoles
- Serveis a petits lectors
- Visites guiades
- Wi-Fi
Fons
La biblioteca Antonio Martín Sánchez té un fons de 65.800 documents aproximadament. El fons, com correspon a una biblioteca pública, és de caire general, on estan representades totes les branques del coneixement. Es poden trobar documents en suports de diferent tipologia: paper, CD, DVD... La biblioteca ofereix també una sèrie de fons especials lligats als interessos de la comunitat a la qual presta els seus serveis. Aquest fons són:
- Aeronàutica
- Medi Ambient
- Fons Castro
Espais
- Sala d’actes. S’ofereixen activitats de difusió de la lectura: xerrades,presentacions de llibres, cursos, tallers, etc...
- Sala TIC. S’ofereixen cursos i tallers, autoconsulta, accés a la xarxa,assessorament tecnològic, activitats, etc...
- Sala Infantil. Situada a la planta baixa, està formada per diversos espaispensants per a les diferents edats, dels 0 als 12 anys. Es realitzen diferentsactivitats com l’hora del conte, tallers, club de lectura infantil, etc. Hi hatambé un espai per als més petits i un espai d’Internet i audiovisuals.
- Revistes i diaris. Espai per a gaudir de la lectura de diaris i revistes a laplanta baixa.
- Espai d’estudi i lectura. Situats a la primera i segona planta, els usuarisdisposen de seients amb taules per a la consulta o estudi, espai d’Internet idiferents espais amb sofàs per una lectura més informal.
- Sales polivalents. Situades a la segona planta, la biblioteca disposa de tressales multiusos per acollir cursos de formació, clubs de lectura i altresactivitats.
Enllaços
- www.biblioteca.elprat.cat
- www.centric.elprat.cat
- www.diba.cat
- www.elprat.cat
- www.cultura.gencat.cat
- www.directoriobibliotecas.mcu.es
- bibliotecavirtual.diba.cat
- http://www.bauenblog.info/2011/10/20/biblioteca-antonio-marin-a-el-prat-de-llobregat