Cal Peixo Vell

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search

Cal Peixo Vell era una masia del Prat de Llobregat, desapareguda a mitjans del segle XX.

Història

Parlar de la Torre o Mas de Can Peixo Vell.[1] és evocar la noblesa barcelonina dels segles XVI i XVIII, i els llinatges de les famílies Amell, Llobregat i Sant Joan, entre d'altres, tots ells emparentats.

Construcció

Va ser Joan Amell qui, l'agost de 1556, va donar dues mujades de terra a la parròquia del Prat per construïr-hi l'església, la casa del rector i el cementiri.

Can Peixo Vell va ser manada construir el segle XVI i aleshores es coneixia con la Torre de Mn. Amell.

Transformació

L' any 1702, segons constava a la façana, es va fer una profunda transformació de la casa, la més gran del terme. La casa era una autèntica fortalesa, construïda amb pedra tallada, decorada amb finestrals gòtics i amb un mur de contenció al voltant, que la protegia de les riuades. La finca a la qual pertanyia tenia 186 mujades de terra de conreu i, anys més tard, s'hi van construir Ca l'Ixo, Cal Xic d'en Donyanna i Cal Donyanna, dedicades bàsicament al cultiu de cereals.

Conservació i enderrocament

Diversos membres de la família Busquets en van ser masovers durant molts anys i, l'any 1935, la companyia MZA va adquirir la finca perquè es trobava molt a prop de les vies del tren i, el 1957, va ser enderrocada per Renfe.

Ús actual

Els finestrals gòtics del mas es conserven actualment en els jardins del Fondo del Peixo i en els jardins de la Torre Muntadas. La iniciativa de conservar aquesta part de Can Peixo Vell va ser de l'Ajuntament del Prat, sota l'alcaldia de Jaume Codina i Vilà.

Referències

  1. Masies del Prat (L'Albufera i La Ribera), vol. I, de Gerard i Teresa Giménez i Joan Jordà, Editorial Efadós, El Papiol, 2003, pàg. 126.
Camera-photo.png Aquest article necessita d'una imatge per millorar. Afegiu-ne una o carregueu-la.
Crystal Clear app package network.png A aquest article li manquen les coordenades. Podeu ajudar afegint-les.