Ramon Arcarons Simón

De WikiPrat
Jump to navigation Jump to search
Ramon Arcarons. Primer Congrés Iberoamericà de Dret del Turisme

Ramon Arcarons Simón. (Olesa de Montserrat, 1957- Barcelona, 2010). Doctor en Dret i professor.

Biografia

Encara que nascut a Olesa de Montserrat, Ramon Arcarons va viure gran part de la seva vida al Prat de Llobregat.

Involucrat de manera molt directa en la vida política de la nostra ciutat, va ser Tercer Tinent d’Alcalde de l’Àrea de Governació i Règim Interior de l’Ajuntament del Prat de 1983 a 1997.

La seva passió pel món del periodisme el va portar, de 1980 a 1982, a ocupar diversos càrrecs dins de la revista local “Delta”, com a conseller delegat de direcció i, especialment, com a coordinador de la secció Crònica Política. En aquest anys, també va treballar com a corresponsal de l’Agència Europa Press a Barcelona.

L’especialitat a la que va consagrar la seva vida professional i per la qual la seva figura ha estat reconeguda és el Dret Turístic, tant en l’àmbit Nacional com Internacional.

Va ser professor del Departament de Dret Privat de la Universitat Rovira i Virgili i gran investigador en la legislació en aquesta especialitat. De les tasques més rellevants podem destacar la recopilació de les sentències de tribunals que afectaven a agències de viatges, aerolínies, hotels, etc. Fins i tot, va ser el creador del terme “Turisprudència”.

En el camp de la docència cal destacar també la seva etapa com a professor titular de Dret Turístic i Política Turística a l’EUHT CETT-UB (Escola Universitària de Turisme, adscrita a la Universitat de Barcelona).

Sempre vinculat a diversos grups de treball sobre legislació turística, impulsà blocs especialitzats com TurisLexCat, Observatorio Virtual de Derecho Turístico o Turisprudència, Turisme i Dret i col·laborà en diverses plataformes com Lex Turística Nova. Així mateix, va participar en la fundació de l’IBCDTUR i de la Sociedad Iberoamericana de Derecho del Turismo.

Va ser membre molt actiu de la Comunidad Hosteltur i de Turismo2.0.

Ell mateix es va descriure al seu bloc personal com a una persona aficionada a la música, el cinema, a la literatura, a viatjar, escriure i investigar, activitats a les que va dedicar la seva vida.

Va morir a Barcelona a l’edat de 53 anys.

La Fundación Gaspar Espuña-CETT, constituïda l’any 2000 amb l’objectiu d’impulsar la formació, la investigació i el coneixement en el camp del turisme ha creat el premi “Ramon Arcarons” al millor PFC de Grau en Turisme com homenatge a qui fou coordinador dels Projectes de Final de Carrera de Grau del CETT.

Obra publicada

 • La formació turística a Catalunya: taula rodona. Barcelona: Ateneu Barcelonès, 1992.
 • Manual de derecho administrativo turístico. Madrid: Síntesis, D.L., 1994.
 • Administración, gestión y comercialización en la pequeña empresa hostelera. Madrid: Síntesis, 1995. Col.lecció Ciclos formativos.
 • Diccionario de turismo. Madrid: Síntesis, 1998.
 • Manual de derecho mercantil aplicado a las enseñanzas turísticas. Madrid: Síntesis, 1999. Col·lecció Gestión Turística; 10.
 • Derecho civil aplicado a las enseñanzas turísticas. Madrid: Síntesis, 2000.
 • El procés de convergència de les polítiques turístiques de la Unió Europea[recurs electrònic]. Barcelona: Universitat de Barcelona, 2002.
 • Manual de derecho laboral turístico Madrid: Síntesis, 2007. Col.lecció Gestión Turística; 52.
 • Guía práctica para viajar: derechos y obligaciones del turista. Madrid: Síntesis, 2008. Col·lecció Gestión Turística; 56.
 • Gestió pública del turisme. Barcelona: Universitat Oberta de Catalunya, 2010.
 • El impacto de la Directiva de servicios en las administraciones públicas: aspectos generales y sectoriales. Ramon Arcarons ... [et al.] Barcelona: Atelier, D.L. 2012.

Enllaços

Referències